17 Şubat 2015 Salı

Matriks Veri Terminali Programımızda İndikatör oluştururken kullanılan muhtelif fonksiyonlar vardır.
Referans fonksiyonunun açıklanması ve örnek uygulamalar:
REF(Data,Adım) şeklinde yazılan fonksiyon Data’nın önceki değerlerini getirir.
Data yerine geçmiş değerini görmek istediğiniz bir değişken giriniz. Bu değişken sembol fiyatı da olabilir, bir indikatör vb. de olabilir. Adım yerine -1,-2…. Şeklinde bir rakam giriniz.
Örnek olarak, -1 yazdığınız takdirde Data’nın 1 bar önceki değerini; -3 yazarsanız Data’nin 3 bar önceki değerini getirir.
REF(MOV(C,7,E),-3) formülü bize 7 barlık üssel hareketli ortalamanın 3 bar önceki değerini verecektir.
Grafik üzerinde şöyle bir görünüm oluşur:
Yukarıda kırmızı çizgi 7 barlık üssel hareketli ortalama çizgisidir. Yeşil çizgi ise aynı ortalamanın 3 bar önceki değerini veren REF(MOV(C,7,E),-3) formülünün çizgisidir.  Bu uygulama aynı zamanda öteleme olarak da tanımlanır. İndikatör parametre penceresinde öteleme kısmında 3 yazarsanız yukarıda yeşil çizgiyle örtüşen bir sonuç elde edersiniz.
Referans fonksiyonunun kullanımına bir örnek:
C>REF(HHV(C,3),-1) tarzda bir yazım sıkça kullanılır. Bu bir koşuldur. Son bardaki kapanışın önceki 3 barın en yükseğinin üstünde olduğu durumu işaret eder.
İpucu: HHV veya LLV fonksiyonları ile (veya H ve L verisi ile) kapanışı karşılaştırdığımızda mutlaka referans fonksiyonunu kullanmak zorundayız. İçinde bulunduğumuz barın kapanışı hiçbir zaman bu barın yükseğinden yukarıda veya düşüğünden aşağıda olamaz çünkü. Olsa olsa eşit olur. Bu da genellikle nadiren olur.
Ayrıca referans fonksiyonunu bir verinin dönüş noktalarını bulmak için de kullanabilirsiniz. Formül şu şekilde olacaktır:
C>REF(C,-1) AND REF(C,-1)< REF(C,-2)
Bu koşul şunu aramaktadır: Bir önceki barın kapanışı 2 önceki barın kapanışından ve içinde bulunduğumuz barın kapanışından küçük olsun. Bu koşulu sağlayan bar, en azından son 3 bar için bir dip noktasıdır.

Hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder