27 Ocak 2015 Salı

Matriks Veri Terminali Programımızda İndikatör oluştururken kullanılan muhtelif fonksiyonlar vardır.
Bunların kullanımı için örnek uygulamalar:
BarsSince Fonksiyonu  - BarsSince(Data) :

Bu fonksiyon, parantez içine yazmış olduğunuz KOŞULUN, EN SON gerçekleştiği zamandan (Bardan), içinde bulunduğumuz bara kadar geçmiş olan Bar sayısını gösterir.
İpucu: Bu fonksiyonda data kısmına koşul içeren bir formül yazılmalıdır. BU koşul çok basit olabilir veya kompleks olabilir. Ama koşul olmalıdır.

Örnek :
BarsSince(C=10)
Şeklinde yazılmış formül grafik sembolünün bar kapanış değerinin 10 TL’ye (ilgili para birimine) eşit olduğu en son bardan sonra geçen bar sayısını gösterir.

Yukarıdaki grafikte pencerenin alt kısmında  BarsSince(C=10) formülü ile oluşturulan indikatörün çizgisini görmektesiniz.
Garanti Bankası kapanışının 10 TL’ye eşit olmadığı geçmiş dönemde indikatör değeri sıfırdır. (İpucu : Grafik 30 dakikalık bir grafiktir. Gerçekte, sembol daha önce o değeri görmüş olabilir. Grafikte yer alan süreç içinde kapanış o değere eşit olmamıştır). Sembolün kapanış fiyatı 10 TL’ye eşit olduktan sonra her barda indikatörün değeri 1 artar. Kapanış 10 TL’ye tekrar eşit olduğunda indikatör değeri sıfırlanır.


İpucu: Burada şuna dikkat ediniz. Koşul olarak C=10 yazdık. Bar kapanışı= 10 TL  olmadığı sürece koşul gerçekleşmiş olmaz ve barssince indikatörü sıfırlanıp tekrar saymaya başlamaz. Fiyatın aşağı düşmesi bu durumu değiştirmeyeceği gibi, fiyatın tekrar 10 TL’nin üstüne çıkması da bu durumu değiştirmez. Yazdığımız koşullar matematiksel tanımlamalardır. Neyi tanımladığımıza dikkat etmekte fayda vardır. Eğer fiyatın 10 TL’nin altında iken üstüne çıktığı zamanı kast ediyor iseniz parantez içinde yazacağınız koşulu ona göre tanımlamalısınız. Bu durumda başka bir fonksiyon (CROSS fonksiyonu) devreye girmektedir. CROSS fonksiyonu ayrı bir başlık altında anlatılmıştır. (Cross eğitimi ile alakalı link: http://matrikstrader.blogspot.com.tr/ )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder