21 Nisan 2015 Salı

Matriks Veri Terminali Programımızda İndikatör oluştururken kullanılan fonksiyonlardan Security Data fonksiyonunun açıklanması ve örnek uygulamalar:

Bu fonksiyonun yazım şablonu : Security("Sembol",DataSerisi O H L C W V TLVOL) şeklindedir.
Bu fonksiyon bir sembolün verisinin sabitlenmesini sağlar. Şöyle ki: Normalde Data yerine yazılan ‘’O H L C W V TLVOL’’ verilerinin her biri grafiğin sembolüne ait fiyat verilerini getirir. Data olarak bu fonksiyonu kullandığımızda ise, fonksiyonun içinde Sembol kısmına yazdığımız sembolün verisi gelecektir. Tırnak işaretlerine dokunmadan sembolün kodunu büyük harflerle Sembol yerine yazmak gerekir. Data serisinden de kullanmak istediğimiz datayı seçeriz.
Mesela: Security("GARAN",C) ifadesi bize her durumda Garanti Bankası hissesinin kapanış fiyatını verecektir. Bu önemli bir fonksiyondur. Farklı sembollerin birbirine göre durumunu ölçebilmemizi sağlar.
C/Security("GARAN",C) şeklinde oluşturacağımız formül (indikatör), grafiğini izlediğimiz sembolün kapanış fiyatının Garanti bankası kapanış fiyatına oranını (Sembolün GARAN cinsinden değerini) verir.
Security("AKBNK",C)/Security("GARAN",C) formülü ise grafiğin sembolünden bağımsız olarak Akbank hisse fiyatının Garanti bankası hisse fiyatına oranını verir.
Bu fonksiyon ile 2 ayrı vade arasındaki fiyat farkını, veya spot ile vadeli arasındaki fiyat farkını sistemlerimizin içine sokabiliriz.

Hoşçakalın.

1 yorum: